Krigen i Ukraina har fått mange norske skogsbønder til å tenke kreativt. Norge har et stort og ubenyttet ved-potensiale. Men for å matche pris og tilbud på importert ved, må effektiviteten opp. Svein Bjerke har tenkt slik lenge, og med krigsutbruddet i Ukraina er konseptet hans blitt enda viktigere.

− Dette er viktig for realiseringen av Trekrafts ambisiøse plan om å bygge en stor, norsk leverandør av kortreist ved, sier han i et intervju med Finansavisen, og understreker at flere av Trekrafts leverandører allerede leverer svanemerket ved til de store kjedene.

Bjerke blir nå sjef for morselskapet Trekraft som ble etablert i 2019 i Lindesnes, med mål om å samle norske ved-produsenter for å ta opp kampen med de store ved-leverandørene fra Baltikum, og Russland spesielt.

Selv om Trekraft har sin opprinnelse på Sørlandet, har de nå utvidet sitt geografiske nedslagsfelt betraktelig.

Bjerkes robotassisterte er satt i drift hos Follum på Hønefoss, der Norske Skog hadde sin papirfabrikk. Trekraft overtar konkurrenten på Hønefoss, og selskapet blir et heleid datterselskap.

Styreleder i Trekraft Arne Rolland, sier til Finansavisen at krigssituasjonen i Ukraina med Vestlige sanksjoner mot Russland, illustrerer godt hvor viktig det er at Norge bygger opp sin egen selvforsyningsgrad.

Han anslår at opp mot 40 prosent av all importert ved til Norge, kommer fra Russland.