Å produsere mat på en mer bærekraftig måte, er en stor samfunnsutfordring av internasjonal relevans. Arendalsselskapet Agdir tar steg som gjør at Norge kan bidra til konkrete virkemidler innen dette.

Selskapet som ble startet av de to gründerne André Skoog Bondevik og Svein Arild Frøshaug i 2017, har på det siste året økt sin portefølje fra 60 til 250 kunder, etablert kontor i Riga, og planlegger et nytt kontor i England i 2023.

–Våre ambisjoner er globale. Men vi fokuserer i første omgang på det norske markedet, sier daglig leder André Skoog Bondevik (40).

Per i dag har de åtte ansatte, hvorav fire i Riga. Skoog Bondevik han ser for seg ytterligere økning i løpet av 2023.

 

Jobber med nettverk

Agdir jobbet systematisk med nettverk og med å skape en åpen kultur for samarbeid og gjensidig tillit i næringen innen agritech og landbruksteknologi, og er stolte av å klare å posisjonere oss til å kunne trekkes frem i denne sammenhengen. Den 9. november ble selskapet lansert som et av flere aktører innen det norske landslaget i Agritech.

Nå åpner de opp for en ny emisjon, raskere enn det vi hadde forespeilt, men like fullt veldig spennende.

Agdir har gått løs på følgende problemstilling;

Har du vannet nok? For mye? Kommer nattefrosten tidlig? For med økt kontroll på vekstforholdene tar du bedre beslutninger. Det betyr økt produksjon, større trygghet og et bedre liv som jorddyrker.

Agdir har med andre ord forsket seg frem til, og funnet fremtidsrettede og jordnære løsninger for trygg vekst, som passer enten du dyrker poteter, løk, gulrot eller bær – eller gress.

–Vi har nylig signert en stor avtale med et sveitsisk selskap. Og dette handler kun om parkanlegg. Vår ekspertise baseres på kunnskap og håndtering og tilrettelegging via de dataene vi samler inn. Bruksområdene er uante, sier Skoog Bondevik.

 

Rådgiving og økt innsikt

Agdir er med andre ord en uavhengig norsk leverandør av digitale verktøy og rådgivning som gir økt innsikt i vekstforhold og bedre beslutningsgrunnlag til jorddyrkere.

– Våre løsninger er utviklet og testet for det norske landbruket og egner seg for dagens og fremtidens klimatiske utfordringer. Det hele startet med en samtale mellom gründerne og en lokal bonde, der problemstillingen var å finne sammenhengen mellom vekstvilkårene i norsk jordbruk og muligheten til å få kontroll på de kritiske faktorene lufttemperatur, luftfuktighet, jordtemperatur og jordfuktighet. Jordbruket opplever svært variable vekstvilkår på grunn av skiftende klimatiske forhold. Den første spiren til dagens sensorteknologi bygger på nettopp disse problemstillingene som bonden opplever i sin daglige gardsdrift.

Målet for Agdir har vært å utvikle et enkelt og brukervennlig produkt, med røtter i norsk jordbruk. Den norske bonden etterlyser mer innsikt. Ved hjelp av Agdirs løsninger er dette nå mulig – på en helt ny, enkel og effektiv måte.

– I tett samarbeid med norske bønder presenterer vi en løsning som bidrar til økt lønnsomhet innen jordbruksnæringen. Digitalisering av primærnæringene er i sterk vekst, først og fremst på grunn av store klimatiske svingninger og omfattende krav til rapportering. Per i dag fokuserer vi mest på Norge, men våre fremtidige mål er globale, forteller André Skoog Bondevik.